Denískovy recepty

Slaný koláč a lá Francie

Ingredience na těsto:

400 g mouky
80 ml extra panenského olivového oleje
175 ml suchého bílého vína pokojové teploty
1 lžičky soli

Ingredience na náplň:

15 dkg nakrájeného sýra (může být gouda)
2 cibule
20 dkg anglické slaniny
1/2 pórku
1 rajče
petrželka čerstvá (nebo sušená)
250 smetany na vaření
3 vejce
olovový olej
sůl
pepř

Postup:

Ingredience na těsto pořádně zamícháme a dáme na chvilku do lednice. Mezi tím si na olivovém oleji osmahneme nakrájenou cibulku spolu se slaninou, pórkem a nakonec rajčetem. Zamícháme si vejce se smetanou, solí, pepřem a petrželkou. Těsto vyndáme z lednice vytlačíme ho do koláčové formy vyložené pečícím papírem.

Do těsta uděláme vidličkou pár dírek a poklademe sýrem (pár plátků si necháme na vrch), vložíme na těsto osmahnutou směs, rozetřeme a poklademe ještě zbylým sýrem a nakonec zalijeme vajíčky se smetanou. Pečeme na 180 stupňů cca 30 minut.

Podáváme teplý a je výborný i studený...

Slaný koláč a lá Francie 1

Slaný koláč a lá Francie 2

Slaný koláč a lá Francie 3