Ingredience:
400 g polohrubé mouky
půl kostky kvasnic (21 g)
1 lžička soli
špetka cukru
2 dcl vlažné vody
1 vejce
borůvky
tvaroh a cukr moučka na posypání
máslo
Postup:
Z vody, soli, špetky cukru a kvasnic si zaděláme na kvásek.
Mouku vsypeme do mísy, přidáme vejce, kvásek a promícháme. Je-li třeba, mouky dáme trochu víc, těsto musí být dost husté. Necháme vykynout asi 1 hodinu. Z vykynutého těsta krájíme kousky cca 12 ks a klademe na pomoučený vál. Každý kousek trochu zploštíme rukou, položíme na něj lžíci borůvek, zabalíme a v dlaních srovnáme do tvaru koule. Knedlíky necháme ještě asi 10 minut kynout a pak vaříme v osolené vodě asi 10 minut.
Okamžitě po uvaření je třeba každý knedlík rychle propíchnout vidličkou, jinak se srazí a bude nevzhledný (na chuti to nic nezmění). Hotové knedlíky sypeme na talíři strouhaným tvrdým tvarohem a cukrem a polijeme rozpuštěným máslem. Místo borůvek můžeme použít i jiné ovoce...