Denískovy recepty

Medovník

Ingredience:

Na těsto:
500g hladké mouky,
1 1/2 lžičky jedlé sody
180g tuku (másla, Hery)
180g cukru
1 vejce
1 plná lžíce kakaa
4 plných lžic rumu
6plných lžic medu

Na krém:
1 karamelové Salko (už se rovnou používá, nemusíme ho vařit)
1 máslo (250g)
100g mleté oříšky (vlašské anebo mandle)

Sirup na potření:
150 ml vody
1 lž mleté kávy, 2 lžíce rumu

Na posyp:
mleté oříšky, mletý korpus

Postup:

Na kamna postavíme hrnec s vodou a na něj nerezovou mísu. Dno mísy se nesmí dotýkat hladiny vody.

Do mísy vložíme nakrájené máslo, rum, med, vejce, kakao a med. Vše šleháme nad párou cca 5 minut. Hmota by měla mírně zhoustnout. V jiné míse si smícháme mouku s jedlou sodou a přilijeme vyšlehanou hmotu. Suroviny spojíme v jednolité těsto, které přikryjeme potravinářskou folií, a nechám při pokojové teplotě odpočinout. Připravíme si 5 pečících papíru a minimálně 2 pekáče.

Z těsta si odvážíme cca 200g, ze kterého vyválíme placku přímo na pečícím papíře. Posypáváme pouze vršek těsta, aby se nám nelepilo na váleček.

Těsto vyválíme, tak akorát, aby se dalo vykrojit kolo. Já vykrajuji ráfkem od dortové formy, ale přebytky nechám na plechu upéct také!!! (Zbytek použijeme na ozdobu)

Placky pečeme na 180°C cca 6 minut až zezlátnou. Po upečení ještě jednou obtisknu ráfek, abych měla jistotu, že půjdou dobře oddělit přebytky od dortového korpusu. Placky jsou po upečení měkké, ale postupným chladnutím tvrdnou.

Mezitím co nám chladnout placky si připravíme krém. Máslo pokojové teploty si nakrájíme na kostky a chvilku šleháme.

K máslu přidáme Salko a vyšleháme v jemný krém a přidáme namleté ořechy. Vezmeme pláty a potřeme je sirupem. Když je máme potřené, tak začneme skládat je plát, pak krém a to opakujeme, dokud nemáme hotovo. Konečný by měl být krém, který posypeme zbytkem korpusu a můžeme zdobit oříšky…

Medovník