Ingredience:
4 ks velké pomeranče
1 oloupaný citrón
1/2 kg mrkve
vodu
1 kg cukru
50 g kyseliny citrónové
Postup:
Nakrájenou a očištěnou mrkev spolu s citrónem a důkladně omytými pomeranči nakrájíme na plátky i s kůrou a dáme vařit do 2 l vody do změknutí. Já dávám vařit na 45 min do papiňáku.
Do druhého velkého hrnce dáme vařit 7 l vody s cukrem a kyselinou citrónovou, dokud se cukr nerozpustí a voda nezačne vařit.
Pokud máme pomeranče a mrkev měkkou jdeme džus rozmixovat. Neměli by být žádné hrudky! Tento džus vlijeme do velkého hrnce, kde jsme vařili cukr s kyselinou citrónovou a zamícháme.
Džus plníme do vymytých lahví s uzávěrem a skladujeme v chladu a temnu.
Kdo má rád jemnější džus, může ještě při podávání ředit vodou…
Nebo dávat a míchat jakékoliv ovoce v chuti a fantazii se meze nekladou...