Denískovy recepty

Hovězí pečeně na víně s červeným zelím

Ingredience:

1 kg hovězí pečeně (kýty)
olej
2 jablka
1 mrkev
2 cibule
sůl
10 dkg špeku
10 kuliček pepře
4 stroužky česneku
2 dcl červeného vína

Postup:

Maso si očistíme, prošpekujeme, osolíme a na pánvi opečeme ze všech stran, aby se nám krásně zatáhlo. Do pekáče si nalijeme olej, na hrubo nakrájenou cibuli a vložíme opečené maso, to ještě osolíme. K tomu vložíme do pekáče na měsíčky nakrájená jablíčka, na kolečka nakrájenou mrkev, pepř, česnek, a pokud nám zbyl špek, tak i ten, zalijeme červeným vínem a pečeme na 160 stupňů 4 až 4 a ½ hodiny…

Červené zelí:

Ingredience:

1 menší hlávka červeného zelí
2 lžíce třtinového cukru
ocet
1 cibule
olej
2 jablka
1 brambora
1 bobkový list

Postup:

Zelí si nakrájíme na jemno a mezi tím si na oleji si jemně osmahneme cibulku a přidáme cukr. Vznikne nám karamel. Vložíme zelí do hrnce zalijeme vodou osolíme, dáme bobkový list a dusíme. Pokud máme zelí měkké, zalijeme octem (s octem pomalu), dochutíme solí a cukrem. Nepíšu kolik čeho, každý má rád jinak sladké anebo kyselé. Nakonec zahustíme nastrouhanou bramborou, jablíčky a ještě chvilku povaříme…

Hovězí pečeně na víně s červeným zelím
Hovězí pečeně na víně s červeným zelím