Denískovy recepty

Pařížský dort

Ingredience:

250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
Holandské kakao
200 g čokolády na vaření
600 ml smetany ke šlehání
2 ztužovač šlehačky

KORPUS:
250 g hladké mouky
1 prášek do pečiva
4 vejce
240 g cukru krupice
150 ml oleje
100 ml vroucí vody
Holandské kakao

Postup výroby korpusu:

Ušleháme napřed zvlášť bílky s polovinou cukru.
V jiné míse větší ušleháme žloutky s druhou polovinou cukru, můžeme přidat i jeden vanilkový. Postupně přiléváme olej, mouku rozmíchanou s práškem do pečiva a vroucí vodu. Nakonec zamícháme sníh a kakao. Kakaem nešetříme. Nalijeme do vymazané dortové formy a dáme do vyhřáté trouby a pečeme při teplotě kolem 150°.

Krém čokoládový:
200 g čokolády na vaření
400 ml smetany ke šlehání
1 ztužovač šlehačky

Bílá šlehačka:
200 ml šlehačky
1 ztužovač šlehačky

Postup:

Šlehačku zahřejeme, nalámeme čokoládu a necháme rozpustit. Mícháme lžící a stále zahříváme až k bodu varu. Když se čokoláda rozpustí, necháme úplně vychladnout. Potom električkým šlehačem na nejvyšší výkon vyšleháme spolu se ztužovačem až do hustého krému. Nemusí se nechávat do druhého dne.

Vychladlý korpus rozkrojíme, potřeme dostatkem krému. Přiklopíme horní díl a celý ho ještě pomažeme krémem. Můžeme dozdobit podle fantazie...

Pařížský dort