Denískovy recepty

Ovocné dorty

Ingredience na korpus:

5 vajec
200 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky (pokud jsou menší vejce uberte množství mouky cca o 30 g)
10 lžic horké vody (nemusí být vařící, ale hodně horká)

Postup na korpus:

Oddělíme bílky od žloutků a žloutky šleháme s cukrem, po chvíli přidáme vodu a šleháme do hustší pěny (dost to nabude), buďte trpělivé není to hned (ručním el. šlehačem na rychlost 3-4 šlehám 6-8 min!). Z bílků ušleháme tuhý sníh a malou část opatrně vmícháme do pěny. Postupně přidáváme mouku, vždy OPATRNĚ vmícháme (vařečkou a zlehka, nikoliv šlehačem!!!). Nakonec zlehka přimícháme zbytek sněhu.

Pečeme v mírné troubě na 150 stupňů cca 45-50 min. Nechejte ve formě vystydnout, pak vyklápějte.

Pokud chcete kakaový korpus, jen se část mouky nahradí stejným množstvím kakaa.

Po vychladnutí rozkrojíme podél dvakrát, tak že budeme mít tři pláty. Potíráme jedním z krémů (o sloupek níže) a poklademe ovocem podle vlastní chutě (nemusí být).

Krémy...

Krém jemný kokosový:

1 šlehačka
200 g kokos jemný
250 g cukr

Vše do hrnce a svaříme. Necháme vychladit do druhého dne.

Našleháme 2 másla a směs zašleháme do másel. Dá se zjemnit ještě 1/4 litrem kokosového pudinku...

Krém čokoládový:

1 čokoládový pudink
300 ml mléka
100 g hořké čokolády
250 g másla
3 lžíce moučkového cukru

Postup:

Z mléka a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink, ještě než pudink sundáme z plotny, přidáme nalámanou čokoládu a necháme rozpustit, pak všleháme asi 50g másla. Necháme za občasného míchání vychladnout. Pak zašleháme postupně zbytek másla a podle chuti dosladíme.

Okraje zdobíme kokosem, mandlemi a nebo nastrouhanými ořechy. Na vrch může dát jakékoliv ovoce podle chuti a vlastní inspirace. Na konec ovoce poléváme želatinou od Dr. Oetker Dort želé čiré. Postup je napsaný na sáčku...

Ovocné dorty