Denískovy recepty

Větrníky z odpal. těsta

Ingredience:

Těsto:
260 ml mléka
100 g Hery nebo másla
160 g hladké mouky
4 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Pudinkový krém:
250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr

Šlehačka:
2 šlehačky na šlehání
1 smetana fix

Karamel:
1 šálek bílého cukru
6 lžic másla
1/2 šálku kvalitní šlehačky

Postup:

Příprava karamelu je hrozně rychlá, takže si všechno připravte ať to máte po ruce. Pozor, pokud na vás karamel šplíchne, tak počítejte s tím, že to pálí jak blázen, proto dělejte vše raději v hlubším kastrolu a pomalu.

Ohřejte cukr na střední žár, až se začne rozpouštět, začněte míchat. V momentě kdy má rozpuštěný cukr jantarovou barvu, přidejte opatrně máslo a dál míchejte. Máslo karamel prosvětlí, nenechte ho zase zhnědnout zpátky do jantaru, pak už s ním nic neuděláte.
Odstavte a opatrně, pomalu přidávejte smetanu, až se vše zcela promíchá. Nechte stát a při pokojové teplotě přelijte do nádobky. Uchovávejte v lednici. Pokud si karamel necháte, je báječný jako omáčka třeba na palačinky, poháry a další mlsání.

Na odpalované těsto si mléko se špetkou soli a tukem přivedeme k varu, pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou. Pak na velmi mírném ohni ještě necháme těsto chviličku propařit.
Sundáme z plotny, zlehka poprášíme práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Necháme trochu vychladnout a ještě teplé těsto dáme do zdobícího sáčku s větší zdobičkou a na pomaštěný plech (nemusí být pečící papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky asi 4-5 cm velké.
Pak na plech mezi větrníčky nakapu trochu studené vody, dolu do trouby postavím kastrůlek s horkou vodou a pak vložím plech. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu - pak teplotu snížíme na 160 - 180 °C a dopečeme asi dalších 10 minut, až nám větrníčky zrůžoví. Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou.

Mezitím si uvaříme klasicky pudink a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby nezatuhnul a nevytvořily se kousky. Když vychladne, lehce do něj vařečkou vmícháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku.

Dvě šlehačky si ušleháme a přidáme smetana fix, aby lépe držela.

Větrníčky si rozkrojíme, naplníme pudinkem, ušlehanou šlehačkou, přiklopíme a nakonec potřeme ještě vlažným karamelem...

Větrníky z odpalovaného těsta