Denískovy recepty

Věnečky

Ingredience:

260 ml mléka
100 g Hery nebo másla
160 g hladké mouky
4 vejce
1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli

Pudinkový krém:

250 ml mléka
1 vanilkový pudinkový prášek
1 smetana ke šlehání
1 vanilkový cukr

Postup:

Na odpalované těsto si mléko se špetkou soli a tukem přivedeme k varu, pak do něj vsypeme mouku a propracujeme vařečkou.

Pak na velmi mírném ohni ještě necháme těsto chviličku propařit. Sundáme z plotny, zlehka poprášíme práškem do pečiva a přidáváme za stálého míchání jedno vejce po druhém. Necháme trochu vychladnout a ještě teplé těsto dáme do zdobícího sáčku s větší zdobičkou a na pomaštěný plech (nemusí být pečící papír) krouživým pohybem stříkáme malé větrníčky asi 4-5 cm velké.

Pak na plech mezi větrníčky nakapu trochu studené vody, dolu do trouby postavím kastrůlek s horkou vodou a pak vložím plech. Pečeme v dobře vyhřáté troubě na 220 °C asi 10 minut - nesmíme otevírat troubu - pak teplotu snížíme na 160 - 180 °C a dopečeme asi dalších 10 minut, až nám větrníčky zrůžoví. Necháme vychladnout, není potřeba je rozřezávat, neklesnou.

Mezitím si uvaříme klasicky pudink a necháme ho vychladnout. Buď ho občas promícháme nebo přikryjeme potravinovou folií, aby nezatuhnul a nevytvořily se kousky. Když vychladne, lehce do něj vařečkou vmícháme vanilkový cukr a ušlehanou šlehačku.

Věnečky rozkrojíme, naplníme pudinkem, přiklopíme a posypeme moučkovým cukrem...

Věnečky