Ingredience:
mouka pšeničná hladká 400 g
tuk 200 g (na pečení)
cukr moučkový 120 g
žloutek 2 kusy
mléko 1 lžíce
šťáva citronová 1 lžička
cukr vanilkový (na posypání)
mouka (na vál)
tuk (na vymazání formy)
mouka hrubá (na vysypání formy)
Na náplň:
tvaroh měkký 500 g
borůvky 400 g
cukr moučkový 150 g
vejce 2 kusy
máslo 40 g
citronová kůra 1 lžička (strouhaná)
Na drobenku:
mouka polohrubá 150 g
cukr moučkový 150 g
máslo 2 lžíce
Postup:
Mouku smícháme s cukrem, přidáme nakrájený tuk, žloutky, citronovou šťávu, mléko a vypracujeme hladké těsto, které necháme hodinu v chladu odpočinout.
Mezitím připravíme náplň. Změklé máslo utřeme s cukrem, vejci a citronovou kůrou. Za stálého míchání přidáme prolisovaný tvaroh a dobře promícháme.
Borůvky očistíme, omyjeme a necháme odkapat.
Připravené těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát, který opatrně přeneseme pomocí válečku do vymazané a vysypané formy (nebo na plech).
Potřeme ho připravenou tvarohovou náplní, kterou uhladíme, koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190°C a zapečeme, až povrch lehce zrůžoví.
Všechny přísady na drobenku smícháme a promneme důkladně prsty. Předpečený koláč vyjmeme z trouby, poklademe ho rovnoměrně borůvkami, lehce poprášíme vanilkovým cukrem, posypeme drobenkou a dopečeme dorůžova.