Denískovy recepty

Domácí chléb

Ingredience:

1 kg hladké mouky
2 hrnky vlažné vody
1/2 sáčku celého kmínu
2 lžičky soli
1 kostkové droždí
2 lžičky cukru krystal nebo krupice
1 dcl mléka
vajíčko na potření

 

Postup:

Z droždí, mléka, cukru zaděláme kvásek, který po vykynutí vlejeme do směsi hladké mouky, vlažné vody, soli a kmínu - vše zpracujeme a necháme vykynout (3/4 - 1hod.).

Mezitím si troubu zapneme na 250°C. Po vykynutí směs dáme třeba do silikonové dortové formy, nebo do jakékoliv nádoby (na tvaru nezáleží, jen je mimo silikonové potřeba použít papír na pečení). Před vložením do trouby potřeme rozšlehaným vejcem.

Pečeme 13-15 min/na 250°C, pak troubu stáhneme na 125°C a dopékáme zhruba 40 minut. Po vytažení potřeme slanou vodou. Nekrájíme hned (pokud to půjde - srazil by se).

Domácí chléb pečený v troubě

Domácí chléb pečený v troubě, rozkrojený