Denískovy recepty

České koláče

Ingredience:

500 g pol. mouky
1 droždí
1/4 l. mléka vlažného
100 g másla
80 g. cukru
2 vejce
špetka soli
1 vanilkový cukr
2 lžičky kůry z citronu

náplně:

tvarohová -
2 tvarohy
2 žloutky
cukr moučka
2 lžičky kůry z citronu

povidlová -
kelímek povidel
cukr moučka
rum

Postup:

Necháme vzejít kvásek (trošku mléka, cukr, droždí a do tepla), pak přidáme zbylé suroviny a hněteme až se dělají puchýřky. Necháme těsto vykynout a uděláme dva velké koláče s vyšším okrajem a rovnou okraje potřeme žloutkem.

Plníme a necháme ještě 10 minut kynout. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °c asi 15 až 20 min.

České koláče