Ingredience:
300 g hladké mouky
špetka soli
150 ml mléka
20 g droždí
30 g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru
Náplň:
60 g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice
Postup náplně:
Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.
Náplň pak rozetřeme na placku
Postup:
Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo, žloutek a cukr. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí.
Posypeme moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Těsto po vykynutí znovu prohněteme a vyválíme na tenkou placku (co největší zvládneme). Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeje, necháme kringel na plechu kynout. Poté pečeme asi 20 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.
Potřeme náplní po celé ploše a zarolujeme do těsného hada.
Ostrým nožem rozřízněte podélně napůl.
Z pletence pak vytvarujeme věneček, konce spojíme, přeneseme na plech a holá místa potřeme zbytkem náplně.