Denískovy recepty

Estonský kringel

Ingredience:

300 g hladké mouky
špetka soli
150 ml mléka
20 g droždí
30 g másla
1 žloutek
1 polévková lžíce cukru

Náplň:

60 g másla
5 lžic krupicového cukru
3 rovné lžičky skořice

Postup náplně:

Rozpustíme máslo, přidáme do něj cukr a skořici a vytvoříme směs, kterou necháme při pokojové teplotě lehce ztuhnout do kašičky.

Náplň pak rozetřeme na placku

Postup:

Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlahé, nadrobíme do něj droždí, přidáme lžičku cukru, rozmícháme, lehce zasypeme mouku a necháme vzejít kvásek. Mezitím si připravíme mouku, sůl, změklé máslo, žloutek a cukr. Přilijeme kvásek a vypracujeme pružné těsto, které se nelepí.

Posypeme moukou, zakryjeme a necháme asi hodinu kynout na teplém místě. Těsto po vykynutí znovu prohněteme a vyválíme na tenkou placku (co největší zvládneme). Troubu nastavíme na 180°C a než se rozehřeje, necháme kringel na plechu kynout. Poté pečeme asi 20 minut do zlatova. Podáváme teplé nebo studené posypané moučkovým cukrem.

 

Potřeme náplní po celé ploše a zarolujeme do těsného hada.

Estonský kringel 1

 

Ostrým nožem rozřízněte podélně napůl.

Estonský kringel

 

Z pletence pak vytvarujeme věneček, konce spojíme, přeneseme na plech a holá místa potřeme zbytkem náplně.

Estonský kringel