Denískovy recepty

Grandiózní české koláče

Ingredience:

700 g hladké mouky
300 g polohrubé mouky
3 lžíce rozpuštěného másla
6 lžic oleje
o něco více než ½ litru mléka
50 g droždí
3 žloutky
lžička soli
150 g cukru
citrónová kůra
1 vanilkový cukr

Nádivky:

Tvarohová:

250 g polotučného tvarohu
1 žloutek
2 vanilkový cukr
1 lžička kůra z citronu
cukr moučka

Maková:

200 g mletého máku
250 ml mléka
50 g másla
2 plné lžíce cukr moučka

Povidlová:

300 g povidel
4 cl rumu
podle chuti cukr
špetku mleté skořice

Postup:

Do mísy dáme mouku, utvoříme dolíček, vyklepneme žloutky, rozmícháme a přiléváme vykynutý kvásek, přidáme zbytek mléka, cukr, rozpuštěné máslo, olej, citrónovou kůru, vanilku a sůl.

V míse vypracujeme vláčné těsto, které necháme kynout. Vykynuté těsto vyklopíme na vál, rozválíme 1 a ½ cm silnou placku. Vykrajujeme kolečka o průměru 6 cm. Kolečka naplníme nádivkou (povidla, mák nebo tvaroh) a dobře uzavřeme. Takto vzniklý buclatý koláček položíme švem na vymaštěný plech, uděláme důlek a dáme další nádivku. Potřeme vejcem a dáme péci. Nádivky střídáme (dovnitř povidla - navrch tvaroh) nebo obráceně. Můžeme použít na jednu náplň i mák. V horké troubě upečeme až jsou kraje zlatavé...

Grandiózní české koláče