Denískovy recepty

Dvoubarevný tvarohový koláč

Ingredience:

na těsto:

200 g hladké mouky
1 rovná polévková lžíce kakaa
1 rovná káv. lžička prášku do pečiva
80 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
špetka soli
1 vejce
100 g tuku Hera nebo másla

na náplň:

150 g másla
750 g nízkotuč. tvarohu
200 g cukru
1 balíček pudinku - vanilka
3 vejce,citron
kůra z jednoho citronu
1 rovná polévková lžíce kakaa

Na ozdobu - poleva tmavá

Postup:

Na přípravu těsta na vále smícháme prosátou mouku, kakao, prášek do peč., moučk. cukr. Přidáme vanilkový cukr, sůl, vejce, tuk a zpracujeme vše v hladké těsto. Z těsta si vytvoříme váleček cca 45 cm dlouhý, vložíme jej do vymazané a vysypané formy (např. bábovka, věnec), těsto vytáhneme po obou stranách do výše cca 5 cm.

Na náplň rozpustíme máslo - necháme vychladnout. V misce si vyšleháme vejce, tvaroh, cukr smíchaný s pudink. práškem, citron. kůru a postupně vmícháme i rozpuštěné máslo. Dvě třetiny náplně nalijeme na těsto do formy, do zbytku tvaroh, do náplně prosijeme kakaový prášek. Tmavou náplň nalijeme na světlou a pomocí kuchyňského nože promícháme obě náplně - tak vznikne mramorování.

Pečeme v předehřáté troubě na 160°C cca 60 minut - řídíme se zkušenostmi s vlastní troubou!

Po upečení necháme moučník vystydnout!, až poté opatrně vyklopíme a zdobíme polevou ze sáčku - můžeme dozdobit čokoládovými hoblinkami.

Dvoubarevný tvarohový koláč